Zlaté Smart mince roku 2024

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2024 - Sada 4 zlatých mincí 10 NZD JAWA - orientační cena

2024 - Sada 4 zlatých mincí 10 NZD JAWA - orientační cena

Sada 4 zlatých mincí 10 NZD JAWA - rok 2024

Více informací


89 990Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Sada 4 zlatých mincí 4x10 NZD JAWA - rok 2024

 

Autor : Dašek Martin, MgA.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 7,78 g (4x)

Průměr : 22 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 100 ks

Emise : říjen 2024

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Každá zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné etue společně s certifikátem pravosti.

Poznámka :

Tato mince čeká na svoji ražbu, uvedená cena je orientační.

V cyklu s názvem Na kolech se již šest let představují nejrůznější tuzemské dopravní prostředky 20. století. K nejpopulárnějším strojům, které se objevují na stříbrných mincích České mincovny, patří motocykly. Značce JAWA jsme se proto rozhodli věnovat ještě sadu čtvrtuncových zlatých mincí.

Strojírenský podnik inženýra Františka Janečka se původně zabýval zbrojní výrobou. Podobných zbrojovek však bylo v Československu velké množství a mír mezi dvěma světovými válkami způsobil prudký pokles poptávky. Janečkův podnik se proto musel vydat novým směrem a pustil se do výroby motocyklů. Zakoupil licenci od německé firmy Wanderer a spojením dvou jmen pak vznikla legendární značka JAWA. Osudy červených československých motocyklů byly pohnuté – v jednu chvíli se hřály na výsluní popularity, jen aby vzápětí bojovaly o své místo na slunci. JAWA však přestála nástrahy druhé světové války, komunistického centrálního plánování i levné asijské konkurence a dnes je naší nejstarší společností zabývající se výrobou motocyklů. Od roku 1929 vytvořila řadu zbožňovaných strojů, z nichž některé připomíná čtveřice zlatých mincí:

  • JAWA 250 typ 11: „Pérák“ byl prvním tuzemským sériově vyráběným motocyklem s odpružením zadního kola. Byl potají vyvíjen v časech protektorátu a po skončení druhé světové války dobyl celý svět – vyvážel se do 112 zemí na pěti kontinentech.

  • JAWA 500 OHC: Poslední sériově vyráběný stroj své značky se čtyřdobým motorem vlastní konstrukce byl vlajkovou lodí společnosti. „Óhácéčko“ dnes patří k našim nejvyhledávanějším a nejcennějším motocyklům. Nezřídka bývá považováno i za nejlepší.

  • JAWA 350/354 sidecar: Motocykly s přezdívkou „Kývačka“ se díky jednoduchému dvoutaktnímu motoru a vysoké užitné hodnotě proslavily po celém světě. Řada z nich je i po více než půlstoletí pořád v provozu a některé se pyšní stylovou sajdkárou.

  • JAWA 50/550: Jednoduchý a dostupný dopravní prostředek určený širokým vrstvám společnosti si získal srdce generací motoristů. Vedle oficiálního pojmenování dostal „Pionýr“ ještě přezdívku „Pařez“, za kterou vděčil charakteristicky tvarovanému sedadlu.

Reverzním stranám jednotlivých mincí vévodí vyobrazení ikonických motocyklů, přičemž každý stroj doprovází tematický detail – Péráka kolo, Óhácéčko šnekový převod, Kývačku tachometr a Pařeza rozeta. Protože mince České mincovny vycházejí v licenci zahraničního vydavatele, kterým je ostrov Niue, nese averzní strana jeho nezbytné náležitosti – státní znak, nominální hodnotu 10 DOLLARS (NZD) a rok emise 2024. V návaznosti na název sběratelského cyklu je obvod averzu tvořen výsečemi kol různých dopravních prostředků. To vše je dílem medailéra a milovníka motocyklů MgA. Martina Daška.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.