Zlaté Smart mince roku 2024

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2024 - Zlatá investiční mince 100 NZD Albrecht z Valdštejna a...

2024 - Zlatá investiční mince 100 NZD Albrecht z Valdštejna a Ferdinand II.

Zlatá investiční mince 100 NZD Albrecht z Valdštejna a Ferdinand II. - rok 2024

Více informací


156 137Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Zlatá investiční mince 100 NZD Albrecht z Valdštejna a Ferdinand II. - rok 2024

Autor : Fojtů Zbyněk, Ak. soch.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 62,2 g

Průměr : 40 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : září 2024

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Poznámka :

Tato mince čeká na svoji ražbu, uvedená cena je orientační

Emitent (výrobce) si vyhrazuje právo upravit cenu, náklad, technické parametry a datum emise mincí či medailí. Cena je pouze orientační. Může být upravena výrobcem dle pohybu cen drahých kovů na světových trzích.

Na zlaté minci České mincovny z volného cyklu, který je věnovaný slavným historickým dvojicím, najdete vojevůdce Albrechta z Valdštejna a císaře Ferdinanda II.

První polovina 17. století přinesla většině Evropanů jenom strach, útlak, drancování, krev a smrt. Albrecht z Valdštejna, potomek bezvýznamného českého rodu, však tento chaos dokázal využít ve svůj prospěch. Hnala ho při tom chorobná ctižádostivost a touha po majetku. Do bouřlivých časů se vrhnul jako prostý voják, jenže rychle dokázal, že má organizační nadání – dar vidět, jak do sebe zapadají jednotlivé součásti velkého plánu –, a tak stoupal po kariérním žebříčku. Když pak v Čechách vypuklo stavovské povstání, dal najevo neochvějnou oddanost císaři Ferdinandu II. a stal se věrným vykonavatelem jeho vůle. Vedle geniálního stratéga byl Valdštejn také prohnaným hospodářem. Byl prudce inteligentní, bezohledný a nic mu nebylo svaté. Machinace s nemovitostmi konfiskovanými po bitvě na Bílé hoře nebo záměrné znehodnocování měny, které přivedlo české království k bankrotu – to byly jen některé ze způsobů, jakými se dostal k pohádkovému jmění. Díky obratné politice a výjimečnému válečnému umění se Valdštejn stal jedním z nejmocnějších mužů své doby. Za třicetileté války byl jmenován vrchním velitelem katolických armád a coby generalissimus stabilizoval ohroženou monarchii. Za odměnu získal rozsáhlá území a významná privilegia. Ani to však Valdštejnovi nestačilo. Jeho ambice neznaly mezí – vedl podezřelá jednání s nepřáteli, překrucoval rozkazy svého panovníka a čeští stavové v emigraci mu dokonce nabídli královskou korunu. Není proto divu, že Ferdinand II. nabyl přesvědčení, že stále mocnější služebník proti němu osnuje spiknutí. Habsburk uvěřil pomluvám Valdštejnových rivalů a bez důkazů o vině schválil jeho vraždu…

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

  • Provedení špičková kvalita (proof)
  • Hrana hladká

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.