Zlaté medaile roku 2024

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2024 - Zlatá půluncová medaile Karel Gott - 1/2 Oz - proof

2024 - Zlatá půluncová medaile Karel Gott - 1/2 Oz - proof

Zlatá půluncová medaile Karel Gott - 85. výročí narození - rok 2024

Více informací


53 890Kč vč. DPH

3 zboží na skladě

Zlatá půluncová medaile Karel Gott - 85. výročí narození - rok 2024 

 

Autor : Horák Petr, Mgr.

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : - mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : říjen 2024

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Pamětní medaile České mincovny vyražená z jedné poloviny trojské unce zlata připomíná nedožité 85. narozeniny Karla Gotta. Od chvíle, kdy legendární zpěvák odešel na věčnost, uplynulo pět let. Nejvýraznější hvězda české hudby však stále jasně září.

V mládí toužil po kariéře malíře a plánoval studium na umělecké škole. Když nebyl přijat, odešel do učení a stal se elektromontérem. Během učňovských let se ale naštěstí věnoval své lásce – hudbě a zpěvu. Přestože ho jeho tenor v době barytonů odsuzoval k tomu, aby hrál druhé housle, nenechal se odradit – i když by se jeho výjimečný hlas skvěle uplatnil v opeře, rozhodl se ho využít ke zpěvu jazzu a populárních písní. Zájem publika potvrdil, že se rozhodl správně! Bezprecedentní věhlas, kterého dosáhl doma i daleko za hranicemi, pak zpěvákovi umožnil projevit mnohé další talenty. Věnoval se svému oblíbenému malování, zářil ve filmech a fanoušky bavil vytříbeným smyslem pro humor se špetkou sebeironie. Fenomén jménem Karel Gott nemusel ani zpívat – už svou pouhou přítomností rozzářil každou událost. Když roku 2019, nedlouho po oslavě osmdesátin, vydechl naposledy, česká kultura oněměla a ztratila svého boha. Muži, kteří chtěli být jako on, a ženy, kterým se při pomyšlení na něj podlamovala kolena, však nezapomněli a nikdy nezapomenou. Mistra, jehož jméno je synonymem talentu, profesionality, noblesy a úspěchu, zná bez nadsázky každý Čech bez ohledu na věk či hudební vkus. Jeho hvězdu vnímají a respektují i ti, kdo nepatří k jeho obdivovatelům. Karel Gott se dočkal nesmrtelnosti, a splnil si tak přání, o kterém zpívá v jedné ze svých nejslavnějších písní: „Být stále mlád, to bych si přál, být stále mlád. Vzepřít se jednou provždy kalendáři. Jen mládí, nikdy stáří.“

Zdroj: internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.