Zlaté medaile roku 2024

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2024 - Dvoudukát Slovenské republiky 2024 - Marie Terezie -...

2023 - Dvoudukát Slovenské republiky 2023 - Ferdinand II.

Dvoudukát Slovenské republiky - Marie Terezie - panovnice - rok 2024

Více informací


19 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Dvoudukát Slovenské republiky - Marie Terezie - panovnice - rok 2024

 

Autor : Ronai Braňo

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 6,98 g

Průměr : 25 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 50 ks

Emise : březen 2024

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do černé kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti.

Čtvrtá Dukátová řada České mincovny, která vznikla v roce 2024 pro slovenské sběratele a investory, vypráví příběh Marie Terezie. Na zlatém dvoudukátu se slavná panovnice představuje v úloze panovnice.

Na počátku 18. století vypadala situace v habsburské říši bezútěšně. Karel VI., poslední žijící představitel starobylého rodu v mužské linii, nedokázal zplodit mužského potomka, a tak veškeré naděje vložil do své dcery, která dostala jméno Marie Terezie. Přestože jí vydáním takzvané pragmatické sankce umožnil vládu nad habsburskými državami, ne všechny evropské mocnosti byly ochotny akceptovat ženu na trůnu. Kdekdo si nárokoval její právoplatné postavení nebo alespoň část nedělitelného soustátí. Marie Terezie z tohoto konfliktu nevyšla jako vítěz, o to více ji však zocelil. Následníkům předala moderní velmoc a zanechala po sobě odkaz, o kterém mohli její mužští současníci jenom snít.

Averzní strana dvoudukátu, který je dílem slovenského medailéra Branislava Ronaie, předkládá odznaky moci Marie Terezie – meč, jablko, žezlo a panovnické koruny. Reverzní strana pak nese portrét panovnice.

Zlatá ražba o hmotnosti dvou dukátů vychází v nákladu čítajícím pouhých 50 kusů a respektuje specifikace nastavené prvorepublikovými Svatováclavskými dukáty.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.

Košík  

Žádné produkty

Poštovné 0Kč
Celkem 0Kč

K pokladně