Zlaté medaile roku 2024

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2024 - Zlatá medaile Kominík pro štěstí

2024 - Zlatá medaile Kominík pro štěstí

2024 - Kominík pro štěstí

Více informací


10 750Kč vč. DPH

2 zboží na skladě

Zlatá medaile Kominík pro štěstí - 2024

 

Autor : Prousková Eva, DiS.

Materiál : ryzí zlato - Ag 986

Hmotnost : 3,49 g

Průměr : 20 mm

Provedení : Proof

Emise : březen 2024

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je uložena do černé kožené eute, součástí je též certifikát pravosti.

Narazit na kominíka, který by nám přinesl štěstí, je dnes stále těžší. Se zlatým dukátem České mincovny však budete mít jeho kouzlo stále při sobě.

Když na ulici potkáme člověka v černém, s bílou čapkou na hlavě a s tváří umouněnou od sazí, štěstí máme na dosah ruky. Stačí, abychom se ho dotkli, nebo – pokud se stydíme – se v jeho blízkosti alespoň chytili za knoflík… Jak pověra, že kominíci nosí štěstí, vůbec vznikla? Odjakživa se vědělo, že když je komín čistý, kamna pak dobře topí – nejenže je doma teplo a lépe se vaří, ale hlavně nehrozí požár či otrava kouřem. Není tedy divu, že ten, kdo komín vyčistil, přinesl do domácnosti štěstí… Existuje však i celá řada pohádkovějších vysvětlení. Jedna pověst vypráví o císařovně Marii Terezii, která rozkázala, aby ji všichni nechali o samotě. Sloužící ze zámku zmizeli – až na kominíka, který zrovna pracoval, a tak o ničem nevěděl. Když pak svou práci dokončil, potkal císařovnu, která se na něj rozhněvala. Aby si ověřila, že opravdu vymetal komíny, sáhla si na jeho mundúr. Dlaň měla celou černou od sazí a pravila: „Máš štěstí!“ Jiný příběh pak vypráví o kominíkovi, který ztratil knoflík. Na pomoc mu přišla žena, která místo toho našla měšec plný zlata.

Medailérka Eva Prousková, DiS., věnovala averzní stranu dukátu malému kominíčkovi, který má u sebe všechno potřebné, aby mohl vyčistit komín. Písmena O ve veselém nápisu KOMINÍK PRO ŠTĚSTÍ mají podobu knoflíků. Reverzní strana pak předkládá poctivá kachlová kamna, pod kterými si hoví kočka.


Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.

Košík  

Žádné produkty

Poštovné 0Kč
Celkem 0Kč

K pokladně