Zlaté medaile roku 2019

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

2019 - Zlatá medaile Kde domov můj - Fidlovačka - Proof

2019 - Zlatá medaile Kde domov můj - Fidlovačka - Proof

Zlatá medaile Kde domov můj - Fidlovačka - Proof - rok 2019

Více informací

2 190Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Kde domov můj - Fidlovačka - Proof - rok 2019

Autor : Hanuš Jiří, Dis.

Materiál : zlato - Au 999

Hmotnost : 0,5 g

Průměr : 11 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : listopad 2019

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkového blistru.

Do širokého záběru pohlednicové tvorby, která vznikala koncem 19. století, patří i skupina tzv. žánrových pohlednic. Vedle blahopřejných tisků se sem řadí pohlednice vlastenecké. Ty byly oblíbené nejen jako forma sdělení, ale sloužily též jako výchovný prostředek ve školách. Okénková litografie s motivy Čech, Moravy a Slezska, která posloužila jako předloha pro balení medaile, byla vydána v roce 1900. Tisk předkládá nejen heraldické znaky českých zemí, ale také jejich památná místa – Hradčany, Vyšehrad, Pernštýn, Velehrad a horu Říp obklopenou nápisem KDE DOMOV MŮJ?, který odkazuje na stejnojmennou píseň. Budoucí česká hymna autorů Josefa Kajetána Tyla, který napsal slova, a Františka Škroupa, který složil hudbu, poprvé zazněla v divadelní hře Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka dne 21. prosince 1834 v pražském Stavovském divadle.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.