Pocta českým medailérům

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Sada tří medailí Operace Anthropoid - ak. soch. Zbyněk Fojtů

Sada tří medailí Operace Anthropoid

Sada tří pamětních medailí Operace Anthropoid z edice Pocta českým medailérům

Více informací


220 000Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Sada tří medailí Operace Anthropoid

.

Autor : ak. soch. Zbyněk Fojtů

Provedení : bankovní jakost

Hrana : hladká

Číslování: ANO

Náklad : 10 sad

Emise : prosinec 2022

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Emitent : České dukáty s.r.o.

.

Tato výjimečná sada obsahuje:

.

Zlatá medaile Operace Anthropoid

Materiál : zlato - Au 999/1000

Hmotnost : 52,35 g

Průměr :  40 mm

.

Stříbrná medaile Operace Anthropoid

Materiál : stříbro - Ag 999/1000

Hmotnost : 155 g

Průměr :  60 mm

.

Mosazná medaile Operace Anthropoid

Materiál : mosaz - Ms 1000/1000

Hmotnost : 103 g

Průměr :  60 mm

Všechny tři medaile jsou společně uloženy do luxusní, tmavě zelené kazety. Součástí je též společný certifikát pravosti.

 

Averz:
Na dvojportrétu jsou Jan Kubiš a Jozef Gabčík vymodelováni ve vojenském stejnokroji. Vycházel jsem z fotografie pořízené 13. října 1941 na střeše budovy Porchester Gate v Londýně, kde sídlilo velitelství československého vojenského zpravodajství. Oba rotmistři jsou zachyceni s jemným úsměvem, pro ně typickým, byli to nerozluční přátelé a jejich povahové vlastnosti se navzájem doplňovaly. Reliéf je doplněn textem JAN KUBIŠ a JOZEF GABČÍK.

Reverz zlaté medaile:
Na reverzu je znázorněn začátek speciální operace - seskok ze čtyřmotorového letounu Handley Page Halifax B Mk. II. V noci z 28. na 29. prosince 1941 byly vysazeny paraskupiny Anthropoid, Silver A a Silver B. Každá skupina opustila letadlo nad protektorátem na jiném místě. Dominantní prvkem kompozice jsou dva padáky s parašutisty, vše doplňuje v nízkém reliéfu československá vlajka. Na této straně dukátu je text OPERACE ANTHROPOID a letopočty 1942 a 2022.

Reverz stříbrné medaile:
Atentát na Reinharda Heydricha se uskutečnil ve středu 27. května 1942 v Praze u libeňské Vychovatelny. Toto místo bylo vybráno záměrně, Heydrichův mercedes musel v zatáčce zpomalit, toho využili parašutisté. Jozef Gabčík chtěl použít samopal Sten, ten se mu ale zasekl, proto Jan Kubiš použil speciální bombu. Obě zbraně jsou dominantním prvkem celé kompozice, tu doplňuje v nízkém reliéfu vymodelovaný automobil poškozený výbuchem. Text OPERACE ANTHROPOID je v opisu, letopočty 1942 a 2022 jsou řádcích ve vrchní části dukátu.

Reverz mosazné medaile:
Janu Kubišovi, Jozefu Gabčíkovi a dalším pěti parašutistům poskytl ThDr. Vladimír Petřek se svými spolupracovníky úkryt v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Kvůli zradě Karla Čurdy bylo toto místo vyzrazeno. Všech sedm statečných vojáků zde po statečném boji padlo. Chrám tvoří dominantní prvek této strany dukátu, kompozice je doplněna detailem z krypty kostela, v jednotlivých úložných prostorách jsou jména parašutistů, kteří v chrámu zemřeli: BUBLÍK JOSEF, GABČÍK JOZEF, HRUBÝ JAN, KUBIŠ JAN, OPÁLKA ADOLF, VALČÍK JOSEF a ŠVARC JAROSLAV. Text je opět v opisu - OPERACE ANTHROPOID, v řádcích jsou letopočty 1942 a 2022.

  • Autor Michal Vitanovský ak. soch., Š. Novotný
  • Materiál Ag 999
  • Průměr 40 mm
  • Ryzí hmotnost 58 g
  • Provedení Proof
  • Hrana Hladká
  • Limitovaný náklad 500 ks
  • Emise září 2018
  • Emitent Česká mincovna a.s.
  • Mincovna Česká mincovna a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.