Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Stříbrná mince 5 NZD Palladium země české - Proof

2014 - Stříbrná mince 5 NZD Palladium země české - Proof

Stříbrná mince 5 NZD Palladium země české - Proof - rok 2014

Více informací


5 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná mince 5 NZD Palladium země české - Proof - rok 2014

 

Autor : Vladimír Pavlica

Materiál : stříbro - Ag 999, pozlaceno

Hmotnost : 42 g

Průměr : 50 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 500 ks

Emise : září 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

 

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavěmodré kožené krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

 

Nejcennější národní duchovní skvost a symbol ochrany českých zemí se jmenuje Palladium země české. Půvabná plastika, kterou vzývají věřící v dobách, kdy je národ v ohrožení, nemohla ujít pozornosti České mincovny, jež její kulturní a duchovní význam přenesla do podoby nádherné stříbrné Smart mince s nominální hodnotou 5 NZD.

Palladium země české je uctívaný obraz, kterému čeští katolíci připisují zvláštní ochrannou moc nad českými zeměmi. Jde o reliéf vytepaný z korintské mědi se silnou vrstvou pozlacení. Původ Palladia je sporný a opírá se o několik legend sahajících až ke svaté Ludmile, která jej údajně dostala od svatého Metoděje. Po její mučednické smrti obraz zdědil její vnuk Václav. Když byl zavražděn, reliéf se na dlouhou dobu ztratil. Kolem roku 1160 však obrázek vyoral v poli sedlák a předal ho kanovníkům staroboleslavské kapituly. Ti na místě nálezu postavili kapli a reliéf do ní umístili. Za husitských válek byla kaple vypálena a Palladium zničeno. Počátkem 15. století bylo poutní místo znovu vystavěno a plastika neznámým umělcem obnovena. Od 17. století zde stojí chrám Panny Marie a obraz je umístěn na oltáři. Roku 1609 byl reliéf jako symbol katolických Čech prohlášen Palladiem země české – tedy záštitou, ochranným obrazem vlasti.

Nepřátelé českého národa se reliéfu pokoušeli opakovaně zmocnit. Roku 1632 odvezli Palladium Sasové do Lipska a vrátili ho až proti vysokému výkupnému. Za třicetileté války ho získali Švédové, jejichž král jej pak poslal císaři Ferdinandu III., který nechal obraz vyzdobit korunkou, perlami a diamanty a navrátil jej do Staré Boleslavi. Za okupace po roce 1938 pak bylo tajně zazděno, aby ho nacisté neukořistili.

Dodnes k Palladiu putují věřící a prosí o ochranu české země. 

Zdroj: internetové stránky ČM

 

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.