Běžná kvalita (standard)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2001 - Zlatá mince Raná gotika - kláštěr ve Vyšším Brodě,...

Zlatá mince Raná gotika - kláštěr ve Vyšším Brodě, Proof

Zlatá mince Raná gotika - kláštěr ve Vyšším Brodě z cyklu Deset století architektury, Běžná kvalita (standard)

Více informací


17 600Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince Raná gotika - kláštěr ve Vyšším Brodě, Běžná kvalita

 

Nominální hodnota : 2000 Kč

Autor : ak. soch. Michal Vitanovský

Materiál : 999,9 Au

Průměr : 20 mm

Síla : 1,4 mm

Ryzí hmotnost : 1/5 oz

Hrubá hmotnost : 6,22 g

Provedení : běžná kvalita

Hrana : vroubkovaná

Limitovaný náklad : 2.500 ks

Emise : 26.09.2001

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, Jablonec nad Nisou

Zlatá mince je uložena v ochranné plastové kapsli a následně v tmavě červené krabičce České národní banky. Součástí je též certifikát pravosti ČNB.

 

Tuto minci nabízíme také ve špičkové kvalitě !!!

 

 

 

Na lícní straně je v horní polovině mincovního pole umístěna volná kompozice stylizovaných heraldických zvířat z velkého státního znaku ČR, českého lva, moravské a slezské orlice. Název státu "ČESKÁ REPUBLIKA" je v řádku pod touto kompozicí. Ve spodní polovině mincovního pole je fragment kružby gotického kruhového okna, do jehož středového ornamentu je zakomponováno označení nominální hodnoty mince "2000 Kč". Při spodním okraji mince je neuzavřený opis "DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY".

Ústředním motivem rubové strany je sochařský přepis druhého obrazu z cyklu Mistra vyšebrodského oltáře Narození Páně zobrazující nejvýznamnějšího fundátora kláštera ve Vyšším Brodě, Voka z Rožmberka s modelem stavby na rukou. Nad modelem kláštera je umístěna pětilistá rožmberská růže a letopočet ražby mince, které hlavní motiv doplňují. Při horním okraji mince je neuzavřený opis "RANÁ GOTIKA", při spodním okraji opis "KLÁŠTER VYŠŠÍ BROD". Iniciály jména autora návrhu, akademického sochaře Michala Vitanovského, spojené do tvaru stylizovaného srdce, jsou při pravé straně mince.

 

Klášter ve Vyšším Brodě - raná gotika

    Podle doložených záznamů se první zmínka o založení kláštera cisterciáckého řádu Vokem z Rožmberka váže k roku 1258, kdy došlo k rozhodnutí o prohlídce místa pro stavbu kláštera. Vok z Rožmberka, největší fundátor (sponzor) kláštera, zastával ve správě přemyslovského státu významné postavení (v době založení kláštera český maršálek, později zemský hejtman ve Štýrsku).

    Přímé založení konventu dokumentují písemnosti z roku 1259. Dne 23. května potvrdil pražský biskup Jan neobyčejně bohaté nadační dary Voka z Rožmberka a jeho krumlovských bratranců Vítka a Budivoje bratřím cisterciáckého řádu.

    Jako mateřský konvent byl pro novou lokalitu vybrán rakouský Wilhering. Vzorem vyšebrodského klášterního chrámu i celého komplexu klášterních budov bylo cisterciácké schéma, jak je představováno vzorovým plánem kláštera ve Fossa Nuova v Itálii.

    Areál kláštera je přístupný na severozápadní straně půlkruhovou bránou s rožmberskými znaky ze 16. století. Centrum kláštera vytváří chrám Nanebevzetí p. Marie s ambitem. Stavba chrámu byla z vůle samotného zakladatele Voka (dal pod presbytářem vybudovat rodovou hrobku) pojata značně honosně. Výstavba bohatě vybaveného interiéru odpovídá velkorysému půdorysnému založení chrámu. Z původního gotického vnitřního zařízení chrámu se mnoho nedochovalo. Nejznámější je slavný cyklus devíti deskových obrazů ze života a utrpení Kristova, jež jsou prací tzv. Mistra vyšebrodského oltáře a jeho dílny. Toto dílo patří k vrcholům gotické malby kolem poloviny 14. století, v současnosti jsou obrazy vystaveny v Národní galerii v Praze. Ke kulturnímu pokladu kláštera neodmyslitelně patří knihovna. Jejím základem byla příruční opatova knihovna, s níž roku 1259 přišlo do Vyššího Brodu prvních dvanáct mnichů. Během staletí narůstala jednak péčí mnichů a jednak dary. Nejvýznamnější byl dar Petra Voka z Rožmberka, vydělený z proslulé rožmberské knihovny. Součástí areálu je menší dvůr se starým konventem, opatství, budova seniorátu (nový konvent), noviciát a nemocnice. Z komplexu klášterních budov je nejpozoruhodnějším dílem rané gotiky architektura kapitulní síně kde nejzajímavější je kružba středního kruhového okna. Její pojetí je velmi blízké katedrálním rozetám doby románské. Celek kláštera je obehnán z části původní obrannou hradbou (součást pevnostního systému), kterou si vynucovala poloha na samotných jižních hranicích státu.

    Stavba kláštera ve Vyšším Brodě má v dějinách českého gotického stavitelství důležité místo jednak pro obecnou uměleckou hodnotu stavitelské památky, jednak jako významný vývojový mezník naší gotické architektury.

Zdroj : webové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.