Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2017 - Zlatá medaile Operace Anthropoid - číslováno - Au 1/2 Oz

2017 - Zlatá medaile Operace Anthropoid - číslováno - Au 1/2 Oz

Zlatá medaile Operace Anthropoid - rok 2017

Více informací


24 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá medaile Operace Anthropoid - rok 2017

 

Autor : Luboš Charvát

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká, číslovaná

Náklad : 99 ks!!!

Emise : květen 2017

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do vínové kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

V roce 2017 uplynulo 75 let od uskutečnění operace Anthropoid – nejvýznamnější akce protinacistického odboje za druhé světové války. Hrdinství československých výsadkářů i jejich pomocníků z řad obyvatel protektorátu vzdává hold půluncová pamětní medaile České mincovny z ryzího zlata.

SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich zahájil svou kariéru zastupujícího říšského protektora vyhlášením stanného práva, popravou stovek českých vlastenců a uvržením tisíců dalších do koncentračních táborů. „Kat českého národa“ se záhy pyšnil tím, že zlikvidoval veškerý odpor. Již brzy se však měl přesvědčit o opaku. Nelehký úkol zastavit řádění tyrana připadl Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi, parašutistům působícím v britském exilu. Slovák a Čech, velcí kamarádi, byli vysazeni v okupované vlasti. Po měsících příprav využili příležitosti a úspěšně zaútočili na Heydricha, když ve své limuzíně projížděl Prahou. Z místa činu se jim podařilo uprchnout a spolu s dalšími parašutisty se ukryli v kostele sv. Cyrila a Metoděje, kde je zasáhla zrada z jejich vlastních řad. Po boji s neuvěřitelnou přesilou raději zvolili smrt, než by padli do rukou nepřítele. Nacistickým krutostem však nebyl konec ani poté – následovala další vlna represálií a nesmyslného vraždění, a světový ohlas na sebe proto nenechal dlouho čekat. Univerzální odsouzení nacistických zločinů páchaných na českém lidu nakonec vedlo až ke zneplatnění hanebné Mnichovské dohody.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.