Zlaté medaile roku 2017

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2017 - Sada dukátů České republiky 2017 - Česká kultura 1....

2017 - Sada dukátů České republiky 2017 - Česká kultura 1. republiky

2017 - Dukátová řada ČR rok 2017 - Česká kultura první republiky - sada 4 zlatých medailí

Více informací


119 500Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

2017 - Dukátová řada ČR rok 2017 - Česká kultura první republiky - sada 4 zlatých medailí

 

Autor : ak. soch. Michal Vitanovský

Materiál : zlato - Au 986

Celková hmotnost : 62,83 g

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 100 sad

Emise : leden 2017

Ražba : Česká Mincovna a.s.

- tato luxusní sada uložená v dřevěné kazetě obsahuje :

Jednodukát ČR

Průměr : 19,75 mm Hmotnost : 3,49 g

Dvoudukát ČR

Průměr : 25 mm Hmotnost : 6,98 g

Pětidukát ČR

Průměr : 34 mm Hmotnost : 17,45 g

Desetidukát ČR

Průměr : 42 mm Hmotnost : 34,91 g

Každá zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a všechny společně jsou uloženy do dřevěné mahagonové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Výroční Dukátová řada, která se poprvé objevila již roku 1997, je tradiční emisí České mincovny. Tématem pro rok 2017 se stalo umění první republiky ve všech jeho formách. „Kultura patří k tomu nejlepšímu, co nám odkázal náš první samostatný stát ve 20. století. Vedle velké osobnosti TGM, která někdy sama symbolizuje Československou republiku, můžeme jmenovat vynikající umělce mnoha oborů. Někteří z nich dokázali oslovit i širší než jen domácí publikum. Dá se říci, že většina významných osobností naší kultury té doby byla levicově orientovaná. Neplatilo to ale bez výjimky, o čemž svědčí například skupina katolicky orientovaných umělců. Demokratický stát umožňoval v kultuře koexistenci a přirozenou soutěž idejí, aniž něco z politických důvodů preferoval.

Jednodukát – KAREL ČAPEK, VÁLKA S MLOKY: Antiutopický vědeckofantastický román Karla Čapka Válka s mloky z roku 1935 začíná jako dobrodružný příběh o objevu obřích učenlivých mloků, ale rychle se mění v alegorii pojednávající o neochvějné jistotě nadřazenosti a ve varování před nekonečnou neschopností uvědomit si rodící se nebezpečí.

Dvoudukát – MARTIN FRIČ, KRISTIÁN: Filmovou komedii Kristián s Oldřichem Novým a Adinou Mandlovou v hlavních rolích natočil Martin Frič až roku 1939, ale její styl je považován za typický pro období první republiky. Komplexní osobnost uznávaného režiséra v kombinaci s oduševnělými hereckými výkony se postaraly o to, aby se příběh úředníčka cestovní kanceláře, který si hraje na okázalého světáka, zapsal do zlatého fondu národní kinematografie.

Pětidukát – JIŘÍ VOSKOVEC a JAN WERICH, OSEL A STÍN: Divadelní hra Jiřího Voskovce a Jana Wericha, dvou stěžejních osobností Osvobozeného divadla, z roku 1933 s názvem Osel a stín nastavuje zrcadlo největším problémům meziválečné společnosti – fašismu, byrokracii, kapitalismu a snadné ovlivnitelnosti mas – a je varováním před všemocnými vůdci i lidskou hloupostí.

Desetidukát – JOSEF GOČÁR, KOSTEL SV. VÁCLAVA V PRAZE: Katolický kostel svatého Václava byl postaven mezi lety 1929 a 1930 na náměstí Svatopluka Čecha v Praze-Vršovicích. Namísto historizující budovy v gotickém či barokním slohu představil architekt Josef Gočár svou vizi železobetonové sakrální stavby komponované v nezvyklé konstruktivistické formě.

Reverzní strana všech čtyř medailí je společná – je věnována symbolice filmové, románové, divadelní a architektonické tvorby doplněné letopočtem 2017 a opisem ČESKÁ KULTURA PRVNÍ REPUBLIKY. Averzní strany patří jednotlivým uměleckým dílům.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.