Běžná kvalita (standard)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2017 - Stříbrná mince Sdružení Hollar - Standard

Stříbrná mince Sdružení Hollar - Standard - emise říjen 2017 - orientační cena

Pamětní stříbrná mince vydaná ke 100. výročí založení Sdružení českých umělců grafiků Hollar, Standard

Více informací


990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Pamětní stříbrná mince vydaná ke 100. výročí založení Sdružení českých umělců grafiků Hollar, Standard- emise říjen 2017

 

Nominální hodnota : 200 Kč

Autor : MgA. Martin Dašek

Materiál : 925 Ag, 75 Cu

Průměr : 31 mm

Síla : 2,3 mm

Hmotnost : 13 g

Provedení : běžná kvalita (Standard)

Hrana : vroubkovaná

Limitovaný náklad : 5.300 ks

Emise : 4. říjen 2017

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, a.s.

Každá stříbrná mince je uložena v ochranné plastové kapsli. Součástí je též certifikát pravosti České národní banky.

 

Tuto minci nabízíme také ve špičkové kvalitě (proof) !!!

 

Na lícní straně dvousetkoruny je ztvárněna část tiskařského lisu. Mezi dvěma tiskařskými válci je umístěn ve třech řádcích název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“ a označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“. V horní polovině mincovního pole je na listu papíru vyobrazen český lev. Značka České mincovny tvořená písmeny „Č“ a „M“ je umístěna při spodním okraji mince.

Na rubové straně dvousetkoruny je v horní části mince umístěno logo sdružení „Hollar“, pod kterým je zobrazen válec tiskařského lisu. Ve spodní polovině mince je v šesti řádcích text „SDRUŽENÍ ČESKÝCH UMĚLCŮ GRAFIKŮ HOLLAR“ a letopočty „1917 – 2017“. Při spodním okraji dvousetkoruny se nacházejí iniciály autora mince MgA. Martina Daška, které jsou tvořeny spojenými písmeny „M“ a „D“.

 

Sdružení českých umělců grafiků Hollar bylo založeno v roce 1917 a v současné době patří k nejvýznamnějším uměleckým sdružením u nás. Již od začátku své existence sdružení podporovalo rozvoj a zveřejňování grafické tvorby jak českých, tak i zahraničních umělců. Hlavním iniciátorem vzniku Hollaru byl známý grafik Tavík František Šimon, k dalším zakládajícím členům patřili například Max Švabinský, František Bílek, František Kysela, Vladimír Silovský, Jan Konůpek, Václav Rabas, Viktor Stretti a další. Členství podléhalo přísným odborným kritériím, členem se mohl stát umělec, který opakovaně vystavoval na výstavě Hosté. Mezi členy Hollaru opakovaně patřili i tvůrci bankovek a poštovních známek.

Sdružení bylo pojmenováno po známém českém barokním rytci a kreslíři Václavu Hollarovi. Již od roku 1937 vlastní sdružení Hollar výstavní síň nazvanou „Galerie Hollar“ na Smetanově nábřeží v Praze. Bohatou výstavní aktivitu sdružení vyvíjelo nejen doma, ale také například ve Francii, Anglii, Belgii, USA a Japonsku. V období druhé světové války byla jeho činnost oslabena a také v padesátých letech došlo k určité stagnaci. Naopak k velkému rozvoji došlo v šedesátých letech, kdy grafici z Hollaru opět představili českou grafiku na zahraničních výstavách. Na začátku 70. let došlo k zákazu činnosti všech uměleckých spolků (Hollar, ale i Umělecká beseda, Mánes a další) normalizačním režimem.

V listopadu 1989 byla výstavní a ediční činnost Hollaru obnovena a vrátily se jí také výstavní prostory. Sdružení českých umělců grafiků prochází v posledních letech mnohými změnami. Galerie Hollar se v oblasti volné grafické tvorby otevírá návštěvníkům nejen prostřednictvím organizování výstav, ale především prostřednictvím bohatého doprovodného programu. Ve svých výstavních prostorech každoročně pořádá až 13 výstav. Ke svému 100. výročí sdružení Hollar naplánovalo v roce 2017 u nás i v zahraničí celkem 33 výstav, které budou doprovázeny komentovanými prohlídkami, uměleckými workshopy atd.

Významné osobnosti Hollaru Františe Bílek / Josef Šíma / Vojtěch Preissig / Cyril Bouda / Josef Liesler / T. F. Šimon / Max Švabinský / Kamil Lhoták / Jiří Trnka / František Kupka / Jan Zrzavý / František Gross / Emil Filla / Karel Svolinský / Oldřich Kulhánek / Josef Lada / Jaroslav Šerých / Zdeněk Sklenář / František Tichý / Adolf Born / Jiří Anderle / Alena Antonová / Vladimír Suchánek /

Zdroj textu či obrazové části: internetové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.