Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2016 - Zlatá mince 5 NZD Útok na Pearl Harbor - Proof

2016 - Zlatá mince 5 NZD Útok na Pearl Harbor - Proof

Zlatá mince 5 NZD Útok na Pearl Harbor - Proof - rok 2016

Více informací


5 990Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 5 NZD Útok na Pearl Harbor - Proof - rok 2016

 

Autor : Roman Shamilyan

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 3,49 g

Průměr : 20 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : prosinec 2016

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Překvapivý úder japonských sil na havajskou námořní základnu v Pearl Harboru nešokoval jenom amerického prezidenta a jeho lid, ale také celý svět. Útok svazu šesti japonských letadlových lodí totiž přišel bez vyhlášení války. V tichomořském přístavu bylo po náletu 353 letadel potopeno či poškozeno všech 8 amerických bitevních lodí spolu s řadou dalších plavidel a o život přišlo 2403 mužů. Ve srovnání s tím Japonsko ztratilo pouhých 65 letců a námořníků.

Přestože se může zdát, že pro agresory šlo o zničující vítězství, opak je pravdou. Většina ztracené techniky byla obnovena a Japoncům se nepodařilo potopit ani jednu americkou letadlovou loď – stěžejní prvek námořního válečnictví, který dodnes vládne světovým oceánům. Spojené státy zorganizovaly protiofenzivu a jejich vítězná kampaň skončila o čtyři roky později svržením atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki. Císařský admirál Isoroku Jamamoto vývoj událostí trefně předpověděl, když po útoku na Pearl Harbor řekl: „Obávám se, že jsme probudili spícího obra a přinutili jej učinit strašlivé rozhodnutí.“

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.