Špičková kvalita (Proof)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2017 - Stříbrná mince Operace Anthropoid - Proof

Stříbrná mince Operace Anthropoid - Proof

Pamětní stříbrná mince vydaná k 75. výročí Operace Anthropoid, Proof

Více informací


550Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Pamětní stříbrná mince vydaná k 75. výročí Operace Anthropoid, Proof - emise květen 2017

 

Nominální hodnota : 200 Kč

Autor : Irena Hradecká, DiS.

Materiál : 925 Ag, 75 Cu

Průměr : 31 mm

Síla : 2,2 mm

Hmotnost : 13 g

Provedení : špičková kvalita (Proof)

Hrana : hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *"

Limitovaný náklad : 10.600 ks

Emise : 24. květen 2017

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, a.s.

Každá stříbrná mince je uložena v ochranné plastové kapsli a vložena do tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České národní banky.

 

Tuto minci nabízíme také v běžné kvalitě (standard) !!!

 

 

Na lícní straně dvousetkoruny je zobrazena zadní část bombou poškozeného Heydrichova automobilu. Při spodním okraji dvousetkoruny je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“. Označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“ se nachází vlevo od kola automobilu. Značka České mincovny tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je umístěna pod názvem státu.

Na rubové straně dvousetkoruny je vyobrazeno okno s rozstřílenou zdí krypty Pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. V dolní části okna a na zdi pod oknem jsou zachyceny vodovodní hadice. Pod zdí je umístěn text „OPERACE ANTHROPOID“ a v druhém řádku letopočty „1942 - 2017“. Při spodním okraji dvousetkoruny se nacházejí iniciály autorky mince Ireny Hradecké, DiS., které jsou tvořeny spojenými písmeny „I“ a „H“.

 

Operace ANTHROPOID

Dne 27. května 1942 provedli v okupované Praze českoslovenští parašutisté vyslaní z Velké Británie atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tato operace (s krycím jménem ANTHROPOID) byla připravena II. odborem exilového Ministerstva národní obrany v Londýně (v čele s plukovníkem Františkem Moravcem) v úzké součinnosti s britskou SOE (Special Operations Executive) jako reakce na teror, jenž Heydrich rozpoutal po svém příchodu do Prahy v září 1941.

K provedení úkolu byli ve Velké Británii vybráni a vycvičeni rotmistři Josef Gabčík a Jan Kubiš. Dvoučlenný výsadek seskočil v noci z 28. na 29. prosince 1941 u obce Nehvizdy východně od Prahy (ze stejného letounu byly vysazeny i skupiny SILVER A a SILVER B se zpravodajským posláním). Přestože byli Gabčík s Kubišem v důsledku navigační chyby vysazeni desítky kilometrů od plánovaného místa seskoku, podařilo se jim nalézt spojení na příslušníky domácího odboje a ve spolupráci s nimi začali připravovat provedení atentátu. Nakonec se rozhodli na Heydricha zaútočit na křižovatce dřívější Kirchmayerovy třídy s ulicí V Holešovičkách, kde musel v ostré zatáčce jeho automobil výrazně zpomalit. Při útoku použil Josef Gabčík samopal Sten a Jan Kubiš speciálně k tomuto účelu vyrobenou bombu. I když Gabčíkova zbraň selhala, explozí bomby byl Heydrich zasažen a přestože zranění zpočátku nevypadalo vážně, protektor mu nakonec 4. června 1942 podlehl.

Bezprostředně po atentátu vyhlásili nacisté v protektorátu stanné právo a zahájili masové popravy českých vlastenců. Během jediného měsíce bylo povražděno na 1 585 osob a se zemí byly srovnány obce Lidice (10. 6. 1942) a Ležáky (24. 6. 1942). Parašutisté, kterým se podařilo z místa atentátu uprchnout, nakonec našli útočiště v kostele svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze (společně s pěti příslušníky dalších výsadků). To bylo odhaleno teprve s pomocí zrádce, parašutisty Karla Čurdy z výsadku OUT DISTANCE, který se přihlásil gestapu a poskytl důležité informace jak o parašutistech samotných, tak i o jejich spolupracovnících z řad domácího odboje. Ty nakonec gestapo přivedly k jejich úkrytu.

Nad ránem 18. června 1942 byl chrám v Resslově ulici neprodyšně obklíčen a gestapo se spolu s jednotkami SS pokusilo do chrámu vniknout. Rozhořel se sedm hodin trvající boj. Přes opakované výzvy ke kapitulaci se nikdo z parašutistů nevzdal a v bezvýchodné situaci raději zvolili smrt vlastními zbraněmi. Úspěšné provedení operace ANTHROPOID mělo celosvětový ohlas. Žádnému jinému odbojovému hnutí v nacisty okupované Evropě se ani předtím, ani potom nepodařilo zlikvidovat tak vysoce postaveného představitele 3. říše. Tento mimořádný odbojový čin (stejně jako následné nacistické represálie – zejména vyhlazení Lidic a Ležáků) zásadním způsobem přispěl k oduznání Mnichovské dohody ze strany Velké Británie a Francie, což umožnilo v roce 1945 obnovit Československou republiku v předmnichovských hranicích.

Zdroj textu či obrazové části: internetové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.