Špičková kvalita (Proof)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2018 - Stříbrná mince Klaudyánova mapa Čech - Proof

Stříbrná mince Klaudyánova mapa Čech - Proof

Pamětní stříbrná mince vydaná k 500. výročí Vydání Kaludyánovy mapy - první mapy Čech, Proof

Více informací


1 490Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Pamětní stříbrná mince vydaná k 500. výročí Vydání Klaudyánovy mapy - první mapy Čech, Proof - emise únor 2018

 

Nominální hodnota : 200 Kč

Autor : ak. soch. Zbyněk Fojtů

Materiál : 925 Ag, 75 Cu

Průměr : 31 mm

Síla : 2,2 mm

Hmotnost : 13 g

Provedení : špičková kvalita (Proof)

Hrana : hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *"

Limitovaný náklad : - ks

Emise : 28. únor 2018

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, a.s.

Každá stříbrná mince je uložena v ochranné plastové kapsli a vložena do tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České národní banky.

 

Tuto minci nabízíme také v běžné kvalitě (standard) !!!

 

 

 

Klaudyánova mapa je nejstarším známým původním kartografickým zobrazením Čech. Autorem mapy je Mistr Mikuláš Klaudyán, vlastním jménem Kulha, mladoboleslavský lékař, knihtiskař a významný podporovatel činnosti Jednoty bratrské. V roce 1517 nechal Klaudyán v Norimberku v dílně Jeronýma Höltzela zhotovit dřevěné tiskařské desky, na jejichž základě byla mapa následujícího roku vytištěna. Účel vydání mapy není dosud přesně znám. Vlastní mapa je součástí listu, který z kartografického, heraldického i obrazového hlediska reflektuje dobové společenské a náboženské poměry na počátku 16. století v Čechách.

Klaudyánova mapa je orientovaná k jihu a je umístěna v dolní třetině celého listu. Obsahuje schematické znázornění lesů a pohoří, říční síť, hlavní zemské stezky s vyznačením vzdálenosti v mílích. Sídla (celkem 280 hradů a českých měst) jsou rozlišena mapovými značkami podle vlastníků a náboženského vyznání. Pozoruhodná je obrazová, textová a heraldická výzdoba, umístěná v horních dvou třetinách mapového listu. Zcela nahoře je zobrazen český a uherský král Ludvík Jagellonský a znaková galerie zemí, v nichž dle titulatury vládl. Pod obrazem panovníka se nacházejí alegoricky zpracované obrázky a náboženské mravoučné texty. Následuje pět řad znaků nejvyšších zemských hodnostářů a znaky měst Prahy, Kutné Hory a Žatce. Výklad alegorických částí (vůz tažený na dvě strany rozhádanými cestujícími, kresba přepadaného kupeckého vozu) je dodnes předmětem zájmu historiků jagellonského období.

Mapa byla pravděpodobně vytištěna v menším nákladu, ale povědomí o ní se rozšířilo díky často zhotovovaným kopiím, z nichž nejstarší a nejznámější publikoval ve zjednodušené podobě v roce 1545 basilejský profesor Sebastian Münster. Jediný dnes téměř kompletně dochovaný původní exemplář je jako součást biskupské knihovny v majetku Biskupství litoměřického a je uložen ve Státním oblastním archivu v Litoměřicích. V roce 1977 byl prohlášen za archivní kulturní památku. Rok vydání Klaudyánovy mapy je dnes považován za počátek české kartografie. Mapa zaujímá významné místo také v kartografii evropské, vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o první samostatně tištěnou mapu středoevropské země. Mapa sama tvoří díky úrovni svého zpracování i unikátnímu obsahovému pojetí značně ceněné historické a umělecké dílo.

Zdroj textu či obrazové části: internetové stránky ČNB

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.