Špičková kvalita (Proof)

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Hrad Zvíkov - zlatá mince z cyklu Hrady České republiky -...

Hrad Zvíkov - zlatá mince z cyklu Hrady České republiky - špičková kvalita - Proof

Hrad Zvíkov - zlatá pamětní mince z cyklu Hrady České republiky - Špičková kvalita (Proof)

Více informací


24 500Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Hrad Zvíkov - zlatá pamětní mince z cyklu Hrady České republiky - Špičková kvalita (Proof)

 

Nominální hodnota : 5.000 Kč

Autor : Luboš Charvát

Materiál : zlato - Au 999,9

Průměr : 28 mm

Síla : 1,9 mm

Ryzí hmotnost : 1/2 oz

Hrubá hmotnost : 15,55 g

Provedení : špičková kvalita (Proof)

Hrana : hladká

Limitovaný náklad : 7.600 ks

Emise : 29. květen 2018

Emitent : ČNB

Mincovna : Česká mincovna, a.s.

Každá zlatá mince je uložena v ochranné plastové kapsli a vložena do tmavě červené krabičky České národní banky. Součástí je též certifikát pravosti ČNB.

 

Tuto minci nabízíme také v běžné kvalitě (standard) !!!

 

 

Hrad Zvíkov - jeden z nejvýznamnějších raně gotických královských hradů v českých zemích byl postaven za vlády Přemysla Otakara I. na skalním ostrohu nedaleko soutoku Vltavy a Otavy. První písemná zmínka pochází až z roku 1234, kdy již byla vystavěna nejstarší část hradu. Zvíkov byl postupně dostavován za vlády Václava I. a následně i za vlády jeho syna Přemysla Otakara II., který zde vybudoval především královský palác a mohutné hradní opevnění. Po vymření Přemyslovců patřil hrad až do roku 1335 jihočeským Rožmberkům.

Nejvyšší důležitosti dosáhl Zvíkov za vlády Karla IV., který hrad od Rožmberků odkoupil a nechal ho zrenovovat. Dočasně zde byly uschovány i korunovační klenoty. Podobně jako Václav I. zde i Karel IV. často a velmi rád pobýval. Dalšími majiteli se stali opět Rožmberkové a poté Švamberkové, kteří v roce 1574 Zvíkov odkoupili od královské komory. Noví majitelé provedli na Zvíkově rozsáhlé renesanční přestavby a následně ho vyzdobili nástěnnými malbami. Během třicetileté války na Zvíkově pobývala vojenská posádka. Hrad byl poprvé dobyt a vyrabován roku 1622, v té době již patřil rodu Eggenberků.

Jan Oldřich z Eggenberka nechal hrad opravit, ale nadále ho využíval pouze k hospodářským účelům. Tak začal Zvíkov upadat a chátrat. V roce 1719 tak přechází do vlastnictví Schwarzenbergů již pouhá zřícenina původně královského hradu Zvíkov. Začátkem 19. století začali Schwarzenbergové s opětovnou rozsáhlou rekonstrukcí. V roce 1948 byl hrad zestátněn a v současné době je ve správě Národního památkového ústavu.

Přesná původní podoba hradu ze začátku 13. století není známa. Předpokládá se, že již od počátku byl Zvíkov hradem průchozím. Ze severní strany se do něj vstupovalo Železnou branou, která byla vytvořena portálem v mohutné hradbě. Jižní vstup do hradu byl možný přes příkop vytesaný ve skále a Píseckou bránu. Až v roce 1777 byl přes příkop postaven kamenný most. Nejstarší stavbou v celém areálu je vysoká hranolová Hlízová věž zvaná Markomanka, která je postavena z opracovaných kamenných kvádrů - hlíz. V prvním patře se zde nachází Korunní síň, kde byly svého času uloženy korunovační klenoty. Mezi největší zvíkovské skvosty patří kaple sv. Václava, která byla postavena ve 13. století a koncem 15. století

Zdroj textu či obrazové části: internetové stránky ČNB

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.