Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Zlatá mince 5 NZD bitva o Iwo Jimu - Proof

2015 - Zlatá mince 5 NZD bitva o Iwo Jimu - Proof

Zlatá mince 5 NZD Bitva o Iwo Jimu - Proof - rok 2015

Více informací


5 490Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 5 NZD Bitva o Iwo Jimu - Proof - rok 2015

 

Autor : Jakub Orava

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 3,49 g

Průměr : 20 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : březen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Iwo Jima – malý a před válkou téměř bezvýznamný ostrov, na němž žila přibližně tisícovka obyvatel – se stala dějištěm jedné z nejkrvavějších bitev druhé světové války. Pětitýdenní vítězný boj americké armády a jejích spojenců proti odhodlanému japonskému vojsku přinesl oběma stranám desítky tisíc obětí. Krutá řež se rozpoutala 19. února 1945.

Spojené státy vstoupily do druhé světové války až po útoku japonského císařského námořnictva na námořní základnu v Pearl Harboru. Poté začaly napravovat škody napáchané Japonskem a dobyly zpět velkou část jihovýchodní Asie a řadu ostrovů v Pacifiku. Jedním z nich byla právě Iwo Jima, která toho času Japonsku sloužila coby strategická přistávací dráha.

70 000 amerických vojáků tehdy nasedlo do lodí a ve dvou vlnách zaútočili na ostrov. Nepřátelský velitel Kuribajaši měl k dispozici „jen“ 21 000 mužů a bylo mu jasné, že se boj rovná hromadné sebevraždě. I přesto prokázala jeho armáda nesmírnou odhodlanost a vynalézavost. Statečně se bránili a útočili z podzemních chodeb a bunkrů vybudovaných pod sopkou Suribači. Trvalo pět dnů, než se Američanům a spojencům podařilo sopku odříznout od zbytku ostrova.

Snímek válečného fotografa Joe Rosenthala zachycující šest vojáků, kteří vztyčují americkou vlajku na vrcholu Suribači, obletěl svět a stal se rovněž námětem reverzu nové zlaté mince. Ačkoli protivník v té době ještě nebyl poražen, dodala fotka americkým vojskům sílu a potřebnou vzpruhu pro další několikatýdenní boje. Bitva o Iwo Jimu skončila 26. března 1945 s obrovskými ztrátami na životech, avšak vítězně pro americkou a spojeneckou armádu.

Averzu dominuje podobizna královny Alžběty II. spolu s náležitostmi mince a drobnými křížky v opisu, jež značí osobní zapojení panovnice do průběhu války.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.