Smart mince roku 2015

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Stříbrná mince 1 NZD Kandík psí zub - kolorováno

2015 - Stříbrná mince 1 NZD Kandík psí zub - kolorováno

Stříbrná mince 1 NZD Kandík psí zub kolorováno - Ohrožená příroda - rok 2015

Více informací


3 950Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná mince 1 NZD Kandík psí zub kolorováno - rok 2014

 

Autor : MgA. Martin Dašek

Materiál : stříbro - Ag 999

Nominální hodnota : 1 NZD

Hmotnost : 16 g

Průměr : 34 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká

Náklad : 1.000 ks

Emise : březen 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkového blistru. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Kandík psí zub je pro botaniky tak trochu záhadou. V celé naší zemi si ke svému růstu vybral jedinou lokalitu, a to kopec Medník. Vyskytuje se zde ve větším množství ve světlé bučině v nadmořské výšce asi 300 m. n. m. Současně je toto místo nejsevernějším v Evropě, kde se lze s rostlinkou setkat. Stále není jasné, zda je kopec Medník pouze ostrůvkem původně spojitého areálu výskytu, či zda byl druh v této oblasti vysazen člověkem, respektive mnichy ze strahovského kláštera.

Celkový areál rozšíření kandíku zaujímá jižní Evropu, Španělsko, jižní Francii, Itálii, Švýcarsko, jihovýchodní Maďarsko a Sedmihradsko – odtud pokračuje přes Balkán, Malou Asii na Kavkaz, dále na Altaj a do Japonska. Své jméno rostlina získala podle bledé cibulky, která nápadně připomíná právě psí špičák.

Časně zjara – v březnu až dubnu – z cibule vyrážejí dva fialovohnědě skvrnité listy a stvol vysoký 10-20 cm. Na jeho konci pak vyrůstá jeden výrazný růžovofialový květ. Okvětní lístky jsou dlouhé až 5 cm, často jsou nazpět se ohýbající. Při bázi jsou mírně tmavší, někdy i skvrnité. Plodem je tobolka.

Reverz mince je zdoben minimalistickou plastikou rostliny, která je zkrášlena originálním kolorováním. Averz je pak věnován krásné kompozici čtyř květů.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.