Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Zlatá mince 5 NZD Osvobození Berlína Rudou armádou - Proof

2015 - Zlatá mince 5 NZD Osvobození Berlína Rudou armádou - Proof

Zlatá mince 5 NZD Dobytí Berlína Rudou armádou - Proof - rok 2015

Více informací


5 490Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá mince 5 NZD Dobytí Berlína Rudou armádou - Proof - rok 2015

 

Autor : Jakub Orava

Materiál : zlato - Au 986

Hmotnost : 3,49 g

Průměr : 20 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 200 ks

Emise : duben 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do zlaté papírové etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Letos si celý svět připomíná velké výročí – od konce 2. světové války uplynulo dlouhých 70 let. Konec však nepřišel naráz, proběhl formou dílčích událostí, které se svým významem nesmazatelně zapsaly do dějin.

V době, kdy se Stalinova vojska blížila k srdci Třetí říše, vrcholil jeden z nehrůznějších konfliktů historie. Po bleskovém postupu sovětských vojsk směrem k Německu čekala Berlín osudná řež 25. dubna. Během čtyř dnů krutých bojů byla dobyta většina města – 29. dubna Rudá armáda obsadila ministerstvo vnitra a den nato zaútočila na Říšský sněm. V té chvíli bylo rozhodnuto a Hitler musel přiznat svou porážku. Po poledni dne 30. dubna si společně s manželkou Evou vzal život. V tentýž den v deset hodin večer vztyčili dva z rudoarmějců na kupoli Reichstagu sovětskou vlajku. Na to reagoval Joseph Goebbels pokusem o zastavení palby. Marně. Stalin byl pevně rozhodnut přimět pokořenou mocnost k bezpodmínečné kapitulaci. Goebbels své snahy vzdal. S manželkou nejprve otrávili své děti a pak spáchali sebevraždu.

Boje ukončil až 2. května generál Weidling. Ten nařídil berlínské posádce, aby se vzdala, a ukončil tak nejkrvavější kapitolu novodobých dějin. 7. května v Remeši podepsalo německé velení se západními spojenci kapitulační akt. Následujícího dne byl akt signován v Berlíně se zástupci Sovětského svazu a západních velmocí. 8. květen pak vešel do historie jako konec 2. světové války v Evropě.

Přestože bitva o Berlín přinesla nejlepší možný výsledek, její bilance je děsivá – půl milionu padlých vojáků na straně Rudé armády. Ztráty Němců byly však ještě vyšší – celý milion mužů a nespočet berlínských civilistů. Dobytí Berlína se stalo pro Stalina největším vojenským triumfem a pro obyvatele osvobozených zemí pak největším zadostiučinění za léta útrap.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.