Stříbrné medaile roku 2015

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2015 - Stříbrná medaile Příchod věrozvěstů Konstantina a Metoděje

2015 - Stříbrná medaile Příchod věrozvěstů Konstantina a Metoděje

Stříbrná medaile Příchod věrozvěstů Konstantina a Metoděje - rok 2015

Více informací


3 950Kč vč. DPH

1 zboží na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

Stříbrná medaile Příchod věrozvěstů Konstantina a Metoděje - rok 2015

 

Autor : ak. soch. Zbyněk Fojtů

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 1.000 ks

Emise : duben 2015

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do modré kožené etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Bratři Konstantin a Metoděj podnikli za svůj život několik společných misijních cest. K té pro náš národ nejdůležitější došlo v roce 863 našeho letopočtu, kdy oba věrozvěstové dorazilina žádost knížete Rastislava na Velkou Moravu. V Soluni se v té době hovořilo jak řecky, tak i slovansky. Konstantin se však upínal k myšlence existence nového spisovného slovanského jazyka, který by byl využíván k výchově budoucích kněží. Tento umělý jazyk, tzv. staroslověnštinu, stvořil spolu s novým písmem inspirovaným řečtinou.

Nejstarší slovanská abeceda se jmenovala hlaholice a původně obsahovala 38 písmen, později byla nahrazena jednodušší cyrilicí. Díky srozumitelnosti staroslověnštiny byly jejich liturgie na Velké Moravě velmi úspěšné.

Konstantin s Metodějem však nejen sami kázali, ale také vybírali a vzdělávali další kněze. Staroslověnština byla papežskou bulou slavnostně povolena počátkem roku 868 jako bohoslužebný jazyk. Přesto po Metodějově skonu roku 885 slovanská církev zanikla a bohoslužby byly slouženy v latině.

Se staroslověnštinou se však můžeme s některými obměnami setkat dodnes, jelikož ji coby liturgický jazyk využívají církve byzantského obřadu, například řeckokatolická či pravoslavná.

Na averzu jsou vyobrazeni oba bratři se souvisejícími atributy – Konstantina s textem psaným hlaholicí a Metoděje, coby prvního moravského arcibiskupa, držícího bibli. Do opisu pak umístil text PŘÍCHOD VĚROZVĚSTŮ KONSTANTINA A METODĚJE a letopočty 863–2013. Reverz nese, stejně jako averz, kruh s reliéfně zpracovaným textem v hlaholici. Dominantou výjevu je patriarchální kříž spolu s křížkem s Kristem pocházejícím z archeologických nálezů z Mikulčic z období příchodu Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu. Součástí kompozice jsou rovněž heraldická zvířata – český lev a moravská a slezská orlice. Opis zdobí text APOŠTOLOVÉ SLOVANŮ – TVŮRCI HLAHOLICE.

Zdroj: Internetové stránky ČM a.s.

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.