Stříbrné medaile roku 2014

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Stříbrná medaile Karel Kryl

2014 - Stříbrná medaile Karel Kryl

Stříbrná medaile Karel Kryl - rok 2014

Více informací


1 290Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile Karel Kryl - rok 2014

 

Autor : ak. soch. Zbyněk Fojtů

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 13 g

Průměr : 28 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 1.000 ks

Emise : duben 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

 

Stříbrná medaile Karel Kryl je poctou k nedožitým 70. narozeninám jedinečnému českému písničkáři, básníku, novináři a výtvarníku. Jeho kulturní a lidský odkaz by neměl přestat znít v našich srdcích a jeho nesmrtelnou připomínkou je i tato medaile.

    Karel Kryl se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži. Byl jedním z čelních představitelů takzvaného českého protestsongu. "Básník s kytarou" je autorem všech textů svých známých pamfletických písní i delších poetických skladeb.

    Jeho prarodiče se věnovali knihtisku, jejich rodinná tiskárna však byla v 50. letech minulého století zlikvidována komunisty. Karel se chtěl nejdříve stát hrnčířem, poezie a hudba ho však plně pohltily. Svou první píseň - Nevidomá dívka - vydal v roce 1968. V témže roce vyšla jeho první deska s titulní písní "Bratříčku, zavírej vrátka", která vznikla jako okamžitá reakce na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V roce 1969 Karel Kryl emigroval do Německa a usadil se v Mnichově. Externě a posléze i jako zaměstnanec spolupracoval s redakcí Svobodné Evropy. Další jeho desky (mimo LP Monology) vycházely již v exilu.

    Do vlasti se Karel Kryl vrátil nakrátko v listopadu 1989 kvůli pohřbu své matky. Prvotní nadšení ze sametové revoluce jej záhy opustilo a v roce 1990 zveřejnil nejprve kritickou píseň Sametové jaro, poté se kritice porevolučního vývoje věnuje na albech Monology, básních Demokracie, Timur a jeho parta a dalších.

    Karel Kryl zemřel 3. března 1994 v Mnichově na následky těžkého infarktu. Zanechal za sebou početně, ale především duchovně obrovské dílo, za nějž se mu in memoriam dostalo právem mnoha poct: stal se držitelem stříbrné pamětní medaile Univerzity Karlovy za přínos pro duchovní rozvoj a morální podporu národa (1994), Ceny Františka Kriegla (1995) a ceny české GRAMMY (Síň slávy – 1995). 28. října 1995 mu také prezident Václav Havel udělil in memoriam medaili Za zásluhy II. stupně.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.