Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Zlatá investiční mince 10000 NZD Dobrá královna Anna - Standard

Zlatá investiční mince 1000 NZD Dobrá královna Anna - Standard

Zlatá investiční mince 10000 NZD Dobrá královna Anna - Standard - rok 2011

Více informací


1 092 000Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá investiční mince 10000 NZD Dobrá královna Anna - Standard - rok 2011

 

Autoři : Luboš Charvát

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 1000 g

Průměr : 85 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká

Náklad : 150 ks 

Emise : listopad 2011

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, dřevěné krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

 

UPOZORNĚNÍ: TUTO POLOŽKU JE MOŽNO REZERVOVAT. PO PROVEDENÍ REZERVACE BUDE OVĚŘENA JEJÍ AKTUÁLNÍ CENA A POTÉ OBJEDNÁNA U EMITENTA!!!

 

„Kardinálové protipapežovi spoléhali se ve svých nadějích nejvíce na vyjednávání, které královský rod francouzský roku 1380 zavedl k tomu cíli, aby nezletilý ještě král Karel VI. a Václavova mladá a milostná sestra Anna spolu byli zasnoubeni.

Kardinál Pileus tím větší práci sobě dával, aby zmařil úmysly takové, a podporoval naproti tomu Richarda II., krále anglického, jenž tutéž princeznu sobě namlouval.“

Anna Lucemburská, známější spíše jako Česká (11. května 1366 – 7. června 1394), byla dcerou českého krále a římskoněmeckého císaře Karla IV. a jeho čtvrté manželky Alžběty Pomořanské, manželkou Richarda II. Plantageneta a anglickou královnou. Byla nevlastní sestrou českého a římskoněmeckého krále Václava IV. a sestrou císaře Zikmunda Lucemburského. Vývoj sňatkové politiky císaře Karla IV. ovlivnil rozkol v katolické církvi v roce 1378. Tehdy byl novým papežem zvolen Ital Bartolomeo di Prignano, který přijal jméno Urban VI, ale francouzští kardinálové jej neuznali a papežem prohlásili Roberta Ženevského, jenž si vybral jméno Klement VII. a usadil se v Avignonu. Na stranu Urbana VI. se kromě Italů postavili společně Karel IV. a anglický král Richard II. Za této situace považoval Karel IV. sblížení s Anglií za velmi důležité a rozhodl se provdat za krále této země svou dceru Annu.

Sňatek opravdu vedl k posílení vzájemných vazeb mezi oběma zeměmi. Spokojené manželství trvalo dvanáct let. Jedním z výsledků nového spojenectví bylo zveřejnění učení náboženského reformátora Johna Wycliffa v Českém království. Anna byla známá jako milá a hodná žena. Mezi Angličany se těšila velké oblibě, a to přesto, že nedala Richardovi potomka a dědice. Annina předčasná smrt, způsobená morem v roce 1394, byla pro Richarda II. velkou ranou. Po její smrti u něj propukla naplno duševní choroba, která ho nakonec připravila o trůn.

Averzní strana mince nese motiv středověkého erbu královny Anny, ve spodní části portrét královny Alžběty, název země (Nový Zéland), v opisu označení hodnoty (10 000 novozélandských dolarů) a rok vydání 2011. Celý motiv je zarámován perlovcem. Hlavním motivem reverzní strany je podobizna sedící královny Anny z dobového výjevu, který doplňuje Lucemburský erb. V opisu mince je název v anglickém jazyce „Good Queen Anne". Motiv uzavírá dekor z perlovce.

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.