Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Zlatá investiční mince 250 NZD 100dukát Václava IV.

2014 - Zlatá investiční mince 250 NZD 100dukát Václava IV.

Zlatá investiční mince 250 NZD 100dukát Václava IV. - rok 2014

Více informací


445 000Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá investiční mince 250 NZD 100dukát Václava IV. - rok 2014

 

Autor : Jaroslav Bejvl

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 348,5 g

Průměr : 65 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká

Náklad : 50 ks

Emise : květen 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá mince je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dřevěné etue. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Tématem výjimečné emise je představitel významného rodu Lucemburků, syn Karla IV. a Anny Svídnické, český a římský král Václav IV.

Averzu dominuje portrét Václava IV. a jeho proslulý znak, ledňáček ve věníku. Původně byli údajně ve znaku dva ledňáčci, dotýkající se jemně zobáčky, později byl užíván znak s ledňáčkem jedním. Ten symbolizuje věrnou lásku, dokáže prý uchránit před bleskem, množit skryté poklady a tišit bouře. Věník je osuška svázaná do uzlu a je znakem lazebnického cechu a prastarým emblémem lásky. Tyto symboly jsou na přední straně mince doplněny životopisnými daty vladaře. Reverz je vyzdoben taktéž Václavovým znakem, portrétem královny Alžběty druhé, vyraženým nominálem 250 NZD a emitentem Niue Island.

Po odchodu Otce vlasti na věčnost získal trůn starší z jeho dvou synů Václav IV. I přes získané vzdělání jej vladařské povinnosti příliš nezajímaly a upřednostňoval své záliby, především lov zvěře. Proti němu stála jak česká šlechta, tak i jeho bratr Zikmund, četné spory vyvolal také s církví v souvislosti se svým sympatizováním s reformátory a vydáním Kutnohorského dekretu. Během jeho panování postihly nejen České království, ale také celou Evropu, zlé časy. Šířil se mor a kraj ohrožovali zloději a loupeživí rytíři. Prostý lid ztrácel důvěru v církev, v níž zuřily mocenské boje a kněží, mniši a papežové místo svého poslání pouze hromadili majetek či ožebračovali věřící prodejem odpustků.Toto období vyvrcholilo husitskými válkami, jichž se Václav IV. nedožil, zemřel totiž v roce 1419.

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.