Stříbrné medaile roku 2014

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Stříbrná medaile apoštol Ondřej

2014 - Stříbrná medaile apoštol Ondřej

Stříbrná medaile apoštol Ondřej - rok 2014

Více informací


1 100Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile apoštol Ondřej - rok 2014

 

Autor : Studenti VOŠ Jablonec nad Nisou

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 13 g

Průměr : 28 mm

Provedení : standard

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 500 ks

Emise : září 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

Svatý Ondřej se narodil v Betsaidě v Galileji a živil se, stejně jako jeho mladší bratr Šimon (který se později stal apoštolem Petrem), rybařením. Byl učedníkem Jana Křtitele a posléze i jedním z prvních učedníků Ježíše Krista. Dle evangelií patřil k nejbližším Kristovým žákům a byl přítomen několika jeho zázrakům. Jako apoštol působil Svatý Ondřej v Malé Asii a Skýtii od Černého moře až po Volhu, na sklonku života se pak usadil v Patrasu v Řecku. Tam ho za vlády císaře Nera zatkli, týrali a nutili ho obětovat římským bohům, což Ondřej odmítal a byl proto dle legendy kolem roku 60 ukřižován na kříži ve tvaru písmene X, jenž od té doby nese název svatoondřejský.

Svatý Ondřej bývá vyobrazen jako starý muž s dlouhými bílými vlasy a vousy třímající v pravici knihu evangelií, často také s křížem ve tvaru X. Této předlohy se při tvorbě averzu stříbrné medaile drželi také studenti VOŠ v Jablonci nad Nisou. Reverz je též neméně zdařilým výtvorem mladých medailérských talentů z Jablonce nad Nisou a je složen ze čtyř částí, které zastupují symbolické výjevy spojené s Ondřejovým životem.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.