Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2014 - Stříbrná medaile Dekameron den třetí - Chytrý podkoní

2014 - Stříbrná medaile Dekameron den třetí - Chytrý podkoní

Stříbrná medaile Dekameron den třetí - Chytrý podkoní - rok 2014

Více informací


1 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile Dekameron den třetí - Chytrý podkoní - rok 2014

 

Autor : ak. soch. Vladimír Oppl

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 500 ks

Emise : duben 2014

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

V roce 2013 jsme si připomněli 700. výročí úmrtí Giovanniho Boccaccia, italského renesančního spisovatele.

Letošní první medaile ze série se nazývá Chytrý podkoní. Dekameron je jedním ze základních literárních kamenů italské a potažmo světové renesance. Je složen ze sta novel, které spojuje dějová linie základního příběhu. Historky si vypráví roku 1348 sedm žen a čtyři muži během deseti dnů strávených na venkovském sídle, kam uprchli z Florencie před morem.

Dekameron - Chytrý podkoní. Jedná se o povídku třetího dne, v níž přelstil chytrý podkoní svého pána, krále Agilulfa, do jehož ženy se zamiloval. V převleku za krále ji jedné noci lstivě svedl, avšak skutečný král na to záhy přišel. Odhalil jej dle zběsile tlukoucího srdce a potmě mu ustřihl vlasy, aby ho ráno snadno poznal a potrestal. Podkoní však neváhal a ostříhal vlasy všem sloužícím. Ráno ho tedy král mezi ostatními nepoznal a rozhodl se pro tentokrát na vše s varováním zapomenout. Podkoní se už o královnu vícekrát nepokusil.

Averzu medaile dominuje vyobrazení postav z příběhu - krásné královny na koni, podkoního, který ho vede, a krále s varovně vztyčeným ukazováčkem. Strom života, který provází coby výtvarný prvek celou sérii medailí Dekameronu, dovedně dotváří téma lícové strany. Souvztažným motivem medailí je také vždy, vzhledem k erotickému zabarvení příběhů, jedna z římských spintrií - erotických žetonků.

Reverz všech deseti medailí z ryzího stříbra zdobí postava Giovanniho Boccaccia a plastiky radnice a domu v Certaldu, městě, kde spisovatel žil a tvořil. Tři letopočty pak určují datum spisovatelova narození (1313), skonu (1375) a 700leté výročí od jeho úmrtí (2013).

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.