Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2013 - Stříbrná medaile Dekameron den druhý - Kolo osudu

2013 - Stříbrná medaile Dekameron den druhý - Kolo osudu

Stříbrná medaile Dekameron den druhý - Kolo osudu - rok 2013

Více informací


1 550Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná medaile Dekameron den druhý - Kolo osudu - rok 2013

 

Autor : Vladimír Oppl

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : proof

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 500 ks

Emise : září 2013

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě modré krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

K sedmistému výročí narození italského renesančního básníka, novelisty a zakladatele italské umělecké prózy Giovanniho Boccaccia vychází cyklus deseti medailí ‒ Dekameron. Dekameron je soubor sta novel sestávající z deseti částí vyprávěných deseti mladými lidmi na útěku před morem. V rámci řady 10 medailí vyjdou dvě emise ročně, z nichž každá popíše jeden z příběhů.

Den druhý popisuje příběh Boloňského kupce Rinalda, který na cestě narazil na lupiče, se kterými se, netuše, že jsou lupiči, dal do řeči. Okraden zůstal v noci a mrazu, a tak hledal přístřeší. Našel příbytek u vdovy, která marně čekala na svého milence. Rinaldo se jí líbil, pohostila ho a ráno mu dala ošacení, peníze a ukázala mu cestu. Toho večera byli lupiči zadrženi, Rinaldovi se vrátilo vše, o co přišel a mohl se vrátit domů.

Motiv averzní strany poukazuje na příběh, jak ze z bohatého kupce stal chudý, ale vše mu bylo navráceno. Na reverzní straně, která je společná pro celou sérii, je vyobrazen G. Boccaccio. V pozadí se nachází radnice v Certaldu a dům, kde spisovatel žil a tvořil

Zdroj: internetové stránky ČM

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.