Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

2013 - Desetidukát České republiky - Au 1 Oz

2013 - Desetidukát České republiky - Au 1 Oz

Desetidukát České republiky, Pověst O Bruncvíkovi  - rok 2013

Více informací


45 000Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Desetidukát České republiky, Pověst O Bruncvíkovi - rok 2013

 

Autor : Petr Horák

Materiál : zlato - Au 999,9

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 100 ks

Emise : leden 2013

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě červené krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

    Starobylé české pověsti provázejí každého Čecha již od školních let. Pověsti, mýty a legendy nejsou historicky doložitelné, ale v zápisech lidových vyprávění a bájí kronikáři od Kosmase a Dalimila po Václava Hájka z Libočan se dochovaly dodnes, stejně jako v literárním zpracování Aloise Jiráska ve Starých pověstech českých. Představují nejstarší období českých dějin, období někde mezi 6. až 10. stoletím, až po knížete Bořivoje, prvního historicky doložitelného Přemyslovce.

    Pověst O Bruncvíkovi je stará nejméně šest set let. Mladý kníže Bruncvík, syn Žibřida, úspěšný a vzorný vládce Čech, šťastný manžel sličné Neoménie, pojal rozhodnutí získat pro svou zemi skvělejší erb, znak lva, symbol ušlechtilé moci, síly a slávy. S družinou rytířů bloudí cizími zeměmi, plaví se po mořích. Na svých poutích potkává lva, jenž právě bojuje s drakem. Bruncvík se rozhodne lvu pomoci. Po různých dobrodružstvích šelma získá Bruncvíkovou důvěru, kníže zase vytouženou erbovní trofej. Svorně vyrážejí k rytířovu domovu.

Na averzní straně je centrální kompozice postavy Bruncvíka se lvem, v částečném opisu nápis Desetidukát České republiky a úryvek „Otec dobyl znaku orla, já lva chci dobýti“.

Reverzní strany celé dukátové řady jsou složeny z motivů pěticípých hvězd a trojice zemských znaků, ale pro každý dukát v jiném variantním řešení. Trojice českých zemských znaků a kompozice pěticípých hvězd připomíná začlenění České republiky do rodiny evropských národů. Na desetidukátu je každý ze tří zemských znaků ve svém poli a pěticípé hvězdy v matovém pásu v opisu včetně letopočtu 2013.

Zdroj: internetové stránky ČM

 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.