Stříbrné medaile roku 2012

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Stříbrná replika Olomouckého tolaru moravských stavů

2012 - Replika Olomouckého tolaru moravských stavů

Stříbrná replika Olomouckého tolaru moravských stavů z kolekce "Hold historickým mincovnám" - rok 2012

Více informací


1 450Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Stříbrná replika Olomouckého tolaru moravských stavů z kolekce "Hold historickým mincovnám" - rok 2012

 

Autor : ak. soch. Jan Lukáš

Materiál : stříbro - Ag 999

Hmotnost : 31,1 g

Průměr : 37 mm

Provedení : Standard

Hrana : hladká s opisem

Náklad : 1000 ks

Emise : říjen 2012

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Stříbrná medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a následně uložena dárkového blistrového obalu.

 

Replika tolaru z roku 1620 z olomoucké mincovny, vytvořená podle originální mince, se razí z trojské unce ryzího stříbra. Tolar moravských stavů pochází z doby českého stavovského povstání, kdy byly v roce 1619 zřízeny na Moravě nové mincovny v Brně a v Olomouci. Jejich hlavním účelem bylo rychlé provedení remonetarizace staršího stříbrného oběživa do podoby nových stavovských ražeb, za jejichž kvalitu mohl vydavatel ručit.

Jedná se patrně o minci, raženou moravskými stavy z prestižních důvodů a za účelem reprezentace. Tomu odpovídá velmi nízký počet dochovaných exemplářů, vyrobených zřejmě jen jedním párem razidel.

Lícní straně tolaru dominuje výrazný zemský znak Markrabství moravského v podobě korunované šachované orlice, umístěné volně v poli. Latinský opis je uveden v plném tvaru: MONETA . NOVA . MARCHIO. MORAVIÆ, tedy Mince nová Markrabství moravského.

Rubová strana obsahuje neobvyklý, ale také ryze moravský motiv vinného keře, obtáčejícího štíhlý obelisk v podobě čtyřbokého jehlanu. Obelisk stojí na obdélném podstavci, na jehož dvou viditelných stranách je umístěn nápis VNIO, (česky: Jednota), zdůrazňující i na moravských zemských mincích nutnost politické jednoty povstaleckých stavů. Tuto myšlenku zdůrazňuje také latinský opis, jenž obsahuje jedno z nábožensko-politických hesel užívaných tehdy v evropském protestantském prostředí: TE . STANTE . VIREBO . 1620, což lze volně do češtiny přeložit jako: Stojíš-li spolu se mnou, budu silný (v dobových souvislostech byla tímto heslem míněna Boží přízeň). Vedle paty obelisku je z každé strany umístěno po jednom písmenu "C". Tato dvě písmena jsou mincmistrovskou značkou, odvozenou z latinského tvaru jména olomouckého stavovského mincmistra Kryštofa Kantora.

 

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.