Domovská stránka

Emisní plán ČNB r. 2021-2025                              Emisní plán České Mincovny r. 2020

 

Zlatá medaile Řád templářů - Au 1/2 Oz

2012 - Zlatá medaile Řád templářů - Au 1/2 Oz

Zlatá půluncová medaile Řád templářů - rok 2012

Více informací


30 000Kč vč. DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Zlatá půluncová medaile Řád templářů - rok 2012

 

Autor : Irena Hradecká

Materiál : zlato - Au 999

Hmotnost : 15,56 g

Průměr : 28 mm

Provedení : Proof

Hrana : hladká

Náklad : 2000 ks

Emise : leden 2012

Ražba : Česká Mincovna a.s.

Zlatá medaile je opatřena ochrannou plastovou kapslí a uložena do dárkové, tmavě červené krabičky. Součástí je též certifikát pravosti České mincovny.

 

Na averzní straně medaile se nachází výjev z dobové pečeti Řádu templářů, kde dvojice rytířů ve zbroji společně sedlá jednoho koně. Jedním z možných výkladů tohoto symbolu je slib chudoby, který odpřísáhli zakládající členové řádu.

Tento výklad se však zdá být spíše legendou, než aby byl postavený na reálném základu. Rané stanovy řádu z první poloviny dvanáctého století již obsahují klauzuli, která zakazuje templářským rytířům „vlastnit více jak tři koně“. Jedním z možných dalších výkladů je symbolika duality, nebo konfliktu uvnitř řádu, existuje také názor čerpající z Bible, že jedním z vyobrazených jezdců je templářský rytíř a druhým Ježíš Kristus ("Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich." Matouš 18:20)

V opisu averzu se dále nacházejí významná data řádu počínaje datem oficiální registrace v roce 1118 přes datum 1314, kdy byli upáleni velmistr řádu Jacques de Molay a preceptor řádu Geoffrey de Charney po data z novodobější historie, kdy byl řád znovu povolen v roce 1705 a poté registrován v dalších evropských zemích (1804 – 2011). Dále se v opisu nachází latinské heslo užívané templářskými rytíři „Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam“, které v překladu zní: „Ne nám, Pane, ne nám, ale svému jménu dej slávu“.

Na reverzní straně je vyobrazen novodobý templářský erb společně s novodobým názvem řádu „Ordre Souverain et Militaire du Temple de Jerusalem“, pocházejícím z období třicátých let dvacátého století. Na datum změny názvu rytířského řádu odkazuje také jeden z letopočtů na averzní straně (1932). Součástí dodávky je také certifikát autenticity, který je podepsán velmistrem Řádu templářů.

Zdroj: internetové stránky ČM

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Only registered users can post a new comment.